O NAS
OFERTA
nasze możliwości dysponujemy turystyka piwna
zbójnickie wesele zbójnickie biesiady catering na kuligu
degustacja alkoholi pstrągi sery góralskie
zbójnickie pierogi takie rzeczy mamy kiermasze świateczne
personel po zbóju wypożyczalnia zbójnicka animacja
zbójnickie gotowanie
CIEKAWOSTKI
góralska kuchnia łemkowskie jadło pożywienie zbójników
szafran wódka pacholska zbójnicy i habryga
picie węgrzyna żarło beskidników co jadł zbójnik
PRZEPISY
GALERIA
KONTAKT
  • pic1
  • pic3
  • pic3
  • pic1
  • pic3
  • pic3
Nowy wymiar imprez Incentive!

Catering na kuligu

Bo się Proćpak nie leni,
kiej się mu kce pieceni!

Kuligi letnie i zimowe stanowią dużą atrakcję podczas pobytu w górach. Turysta oprócz świetnej zabawy ma możliwość obcowania z dziewiczą przyrodą - jeszcze nieskażoną cywilizacją, rdzennymi mieszkańcami gór, którzy są potomkami plemion wołoskich przybyłych w Beskidy w XV wieku z terenów dzisiejszej Rumunii, Serbii i Półwyspu Krymskiego. Góralszczyzna i tematyka zbójnictwa karpackiego przeżywają nie tylko w Polsce czasy renesansu! Zapraszamy Państwa do spędzenia magicznych i unikatowych chwil w Beskidach, które do dnia dzisiejszego skrywają zbójnickie tajemnice. Odkryjcie je razem z nami! Każdy góralski czy zbójecki kulig można urozmaicić wieloma atrakcjami, które na długo pozostaną w waszej pamięci! Na imprezach z ogniskiem dodatkowo zapewniamy gorącą herbatkę z cytryną i z rumem, pieczywo, naczynia jednorazowe.

Organizowane przez nas kuligi mogą polegać na przejażdżce w saniach, bryczką lub wozem drabiniastym. Mogą również być wzbogacone o inne atrakcje, których uniesposób wymienić. Są nimi m.in. zbójecka biesiada w bacówce, góralskiej karczmie lub szałasie, ognisko z pieczeniem kiełbasek, występ kapeli góralskiej Karpackie Zbóje www.karpackiezboje.pl , nocny kulig z fakłami (pochodniami) i wiele innych. Nasze góralskie kuligi wyróżniają się tym, że mamy przygotowane bezpieczne i malownicze trasy, biegnące najczęściej dolinami beskidzkimi, wśród ośnieżonych świerków i buków, które w dawnych czasach tworzyły wielką puszczę karpacką.

Nasze kuligi mają charakter rozrywkowy jak również edukacyjny, ponieważ obsługiwane są przez rdzennych górali w przepięknych i barwnych strojach góralskich (górali z Beskidu Żywieckiego i Śląskiego, ze Śląska Cieszyńskiego jak i Babiogórców). Grupie turystów może towarzyszyć gawędziarz, multiinstrumentalista, który nauczy gry na unikatowych instrumentach pasterskich (trombicie, rogu myśliwskim, złóbcokach, gęślach, dudach, fujarce pasterskiej, pile, liściu itp.), opowie o tradycjach pasterskich terenu Beskidów.

Podczas góralskich kuligów zapewniamy jedynie wędliny, mięso z tradycyjnych, lokalnych masarni – nigdy z supermarketu! Dużym powodzeniem cieszą się swojskie grillowane góralskie sery wołoskie (bunc, oscypek, redykołka, żyntyca). Smakowity jest również swojski chleb pieczony nieprzerwanie w Żywcu przez 125 lat – którym zajadał się sam Marszałek Józef Piłsudski przebywając w Żywcu w roku 1934. Nie możemy zapomnieć o swojskim smalcu ze skwarkami i ogórkach kiszonych w dębowych bekach. Mają Państwo pewność, że najecie się do syta - świeżego, swojskiego beskidzkiego jadła!

Wielkim atutem miejsc, gdzie organizujemy kuligi jest także beskidzki, górski klimat, nasycony żywicą ze świerków, krystalicznie czyste powietrze, doskonały mikroklimat. Tutaj turyści czują się jak w sanatorium! Pobyt na łonie natury daje radość życia, zdrowie i odporność! Nasze kuligi są bardzo oryginalne, bo zawierają w sobie bardzo często również krótką górską wędrówkę, na poprawienie kondycji psycho – fizycznej! Na specjalne życzenie goście mogą siedzieć na sianie, nazbierać opału, samodzielnie rozpalić ognisko – w dobie XXI wieku – to duża atrakcja!

Najlepszym sposobem na stworzenie układów koleżeńskich, oraz poprawienie wydajności i atmosfery w każdej Firmie są imprezy integracyjne. Często nasze kuligi odbywają się przy okazji różnego rodzaju szkoleń i konferencji. Działania integracyjne uczą wzajemnego zaufania i pracy w grupie, determinują liderów, tworzą układy koleżeńskie. To też sposób na wykształcenie wydajniejszych pracowników. Góralskie kuligi i ogniska integrują ludzi, dają wiele radości, a ludzie stają się sobie bardziej bliscy, co w dzisiejszych czasach jest bardzo ważne. Często nasze kuligi kończą się tym, że za rok organizujemy góralskie weselicho, gdyż ludzie którzy poznali się na naszych kuligach spodobali się sobie na tyle, aby zdecydowali się na małżeństwo! I wtedy organizujemy im góralskie wesele i przewóz pary młodej góralską bryczką w zaprzęgu.

Podczas zbójnickich kuligów proponujemy Państwu wiele zbójeckich i góralskich smakołyków. Dania te mogą być serwowane podczas kuligu pod góralskimi wiatami, w kolibach góralskich, w bacówkach, karczmach.

Propozycje smakowitych i swojskich dań regionalnych, które serwujemy:

  • Pieczony prosiak z kaszą i kapustą,
  • Wędzony pstrąg potokowy, podawany z ziemniakami pieczonymi w ognisku,
  • Żurek z chlebem,
  • Żurek staropolski z jajkiem,
  • Zupa grzybowa z ziemniakami,
  • Kwaśnica na świńskim ryju,
  • Bigos zbójnicki,
  • Gulasz zbójnicki,
  • Bogracz,
  • Krupniok z grilla,
  • Karczek z rusztu z podpiekaną cebulką,
  • Świńska kita (szynka) z kapustą i zasmażanymi ziemniaczkami,
  • Kiełbasa do samodzielnego smażenia + dodatki (ketchup, musztarda, sosy, swojski chleb),
  • Stek z grilla,
  • Golonko z kapustą,
  • Chleb ze smalcem i ogórkiem (pajda chleba ze smalcem, ogórek kiszony podawany z beczki),
  • Chleb z bryndzą,
  • Serek bacy z żurawiną,
  • Pieczok z bryndzą,
  • Sałatki
  • Góralskie słodkości: kołocz wiślański z serem lub jabłkami,
  • Chleb ze smalcem (ze szpyrkami) i ogórkiem,
  • Łoscypek z żurawinką,
  • Regionalna decha przysmaków (sery, wędliny, boczek, serki wędzone),
  • Inne dania/napoje na życzenie klienta.

Przykładowe góralskie menu wyboru:

  • Kwaśnica na świńskim ryju – to tradycyjna zupa z polskiej kuchni góralskiej. Przyrządzana jest z soku z kiszonej kapusty oraz mięsa i dodatków. Bardzo zdrowa i smaczna doskonale rozgrzewa przemarzniętych kuligowiczów;
  • Żurek zbójecki – to tradycyjna góralska zupa z dodatkami. Żurek po zbójnicku jest gęsty, bardzo pożywny. Na Państwa życzenie może być podany w chlebie dostarczanym przez najlepszą piekarnię w Beskidach w Żywcu – Piekarnię Molińskich, która działa nieprzerwanie od 125 lat;
  • Świńska kita podawana z kaszą i kapustą – to świńska szynka wieprzowa - wcześniej odpowiednio zapeklowana, przyprawiona i przygotowana, podawana na ciepło z kapustą zasmażaną i kaszą gryczaną;
  • Krupniok (kaszanka) z tradycyjnym chlebem z szabaśnika - jedno z tradycyjnych dań góralskich- stanowi doskonały podkład dla mocniejszych trunków, takich jak zbójecka palinka;
  • Chleb ze smalcem + ogórek kiszony z beczki - dobrze przyprawiony smalec ze skwarkami z dodatkiem cebuli i swojski ogórek kiszony, kwaszony w beczce;
  • Chleb z bryndzą - doskonałe żywieckie pieczywo z dodatkiem bryndzy - jest to delikatny ser o charakterystycznym słonawym smaku wymieszany z odrobiną masła;
  • Serek gazdy z żurawiną – oscypek to serek podawany jest żurawiną - może być podany na ciepło lub na zimno. Najlepszy jest podgrzany i opieczony nad paleniskiem;
  • Karczek z grilla - zapeklowany , przyprawiony i bardzo syty - propozycja na każdą imprezę integracyjną;
  • Pieczok z bryndzą - duży ziemniak pieczony, podawany w folii aluminiowej długo zachowuje ciepło z dodatkiem bryndzy;
  • Kołocz - kołacz sporządzany według tradycyjnych receptur z różnymi dodatkami- najbardziej popularny jest kołacz z serem.

Napoje dostępne podczas zbójnickich kuligów:

  • wino grzane (Zbójeckie Grzane),
  • piwo grzane (Harnaś),
  • herbata ziołowa (herbata ze zielin),
  • herbatka z prądem,
  • kawa, herbata,
  • soki i napoje gazowane,
  • wódki regionalne (degustacje alkoholi regionalnych).
W programach zbójnickich i integracyjnych uczestnicy częstowani są Miodunką (zbójecki napój mocno rozgrzewający).

Zobacz pełną ofertę naszych kuligów: www.janosik.info

ZAUFALI NAM