O NAS
OFERTA
nasze możliwości dysponujemy turystyka piwna
zbójnickie wesele zbójnickie biesiady catering na kuligu
degustacja alkoholi pstrągi sery góralskie
zbójnickie pierogi takie rzeczy mamy kiermasze świateczne
personel po zbóju wypożyczalnia zbójnicka animacja
zbójnickie gotowanie
CIEKAWOSTKI
góralska kuchnia łemkowskie jadło pożywienie zbójników
szafran wódka pacholska zbójnicy i habryga
picie węgrzyna żarło beskidników co jadł zbójnik
PRZEPISY
GALERIA
KONTAKT
  • pic1
  • pic3
  • pic3
  • pic1
  • pic3
  • pic3

Pstrągi

Oferujemy sprzedaż pstrąga źródlanego dla restauratorów, prowadzących punkty gastronomiczne stałe i sezonowe, sklepy rybne oraz osób prywatnych. Prowadzimy stałe dostawy świeżej ryby na teren całych Beskidów i okolic. Latem do współpracy zapraszamy prowadzących sezonowe punkty gastronomiczne. Nasz produkt idealnie nadaje się na wesela, imprezy okolicznościowe (imieniny, urodziny), imprezy integracyjne, kuligi, biesiady góralskie. Serdecznie polecamy!

Opis: Pstrąg źródlany (Salvelinus fontinalis) – gatunek słodkowodnej ryby z rodziny łososiowatych (Salmonidae). Naturalnie występuje w Ameryce Północnej, w zlewni Atlantyku. Sprowadzony do Europy (w tym Polski) w końcu XIX wieku. W Polsce od 1890 roku, nielicznie występuje w niektórych rzekach górskich, pochodząc z zarybień bądź uciekając z hodowli. Zasiedla zimne potoki i rzeki o bystrym prądzie. Jest rybą osiadłą. Osiąga zwykle 20–35 (maksymalnie 50) cm i masę ciała do 3 kg. Ciało wydłużone, lekko bocznie ścieśnione. Otwór gębowy sięga za tylną krawędź oka. Grzbiet zielonobrązowy. Na zielonożółtych bokach charakterystyczny marmurkowy wzorek oraz zielone, czerwone i żółte plamki. Płetwy ogonowa i grzbietowa są jasnooliwkowe, ta pierwsza nakrapiana czarnymi plamkami. Płetwy piersiowe, brzuszne i odbytowa są pomarańczowe, ich białe krawędzie mają czarną obwódkę. Samce w okresie rozrodu mają jaskrawopomarańczowe podbrzusze. Drobne łuski cykloidalne.

Gospodarstwo rybackie: nasze pstrągi hodowane są w certyfikowanym gospodarstwie rybackim położonym blisko Żywca. Wszystkie nasze produkty pochodzą ze stawów zasilanych czystą górską wodą oraz ze stawów na których prowadzona jest prawidłowa zgodna z kanonami rzemiosła rybackiego chów i hodowla, stosowana jest profilaktyka zdrowotna i monitoring weterynaryjny. Promujemy zdrowy produkt z czystych wód Beskidu, nie zawierające konserwantów oraz niedozwolonych związków chemicznych. Walory smakowe: Mięso z pstrąga źródlanego jest zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze od mięsa z pstrąga tęczowego. Proces wędzenia: Pstrągi wędzimy na pół ciepło w temperaturze +40 st. C. w tradycyjnym piecu wędzarniczym, opalanym bukiem i olszyną, co sprawia, że pstrąg ma doskonały smak i zapach oraz piękny złocisty kolor. Przeciętna waga pstrąga: ok. 40 gram

Cennik:

  • 12 złbrutto (świeży, patroszony pstrąg bez dodatków)
  • 15 złbrutto (gotowy do upieczenia na grillu, patroszony pstrąg źródlany, z dodatkiem ziół, swojskiego masła, zapakowany w folię)
  • 17 zł brutto (gotowy do upieczenia na grillu, patroszony pstrąg źródlany, z dodatkiem ziół, swojskiego masła, pieczarek, zapakowany w folię)
  • 19 złbrutto (pstrąg wędzony)

Pstrąg źródlany to zdrowie: ryby uzupełniają naszą dietę w elementy i składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a szczególnie ważne są dla rozwoju naszych pociech. W odróżnieniu od mięsa zwierząt hodowlanych, w rybach, oprócz kwasów nasyconych występują kwasy nienasycone, w tym kwasy Omega 3, które spowalniają proces starzenia komórek. Sprzyjają one wzmocnieniu odporności i mogą zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych - nadciśnienia, miażdżycy i chorób układu krążenia. Efekt ten zaobserwowano w krajach, gdzie głównym punktem jadłospisu są ryby i owoce morza. Co więcej, jedzenie ryb powinno stanowić rodzaj profilaktyki antynowotworowej (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty) i antyzawałowej. Wystarczy zjeść około 150 g pstrąga, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów Omega 3. Najwięcej cennych składników odżywczych zachowują ryby pieczone i gotowane na parze. Zawartość kwasów Omega 3 w rybach związana jest ze środowiskiem bytowania, oraz z ich dietą. Największe stężenie kwasów omega3 posiadają zimnolubne drapieżne ryby słonowodne, do których należy pstrąg. Co prawda pstrąg jest rybą dwuśrodowiskową, żyjącą zarówno w wodach słodkich jak i słonych, ale w naszym kraju na nasze stoły trafia głównie z hodowli opartych na tzw. wodzie słodkiej. Głównym składnikiem pasz dla pstrąga hodowlanego jest mączka rybna pozyskiwana ze słonowodnych i zimnolubnych ryb, co powoduje, że mają one wyższą zawartość kwasów omega 3 niż ich odpowiedniki żyjące w naturze.

Pobierz w formacie PDF

ZAUFALI NAM